
هاچ بک های داغ در طول تاریخ، جایگاهی ثابت و محبوب برای خود داشته اند. در بازار خودرو کشورمان با محدودیت های فراوانی که وجود دارد، قطعا جای خالی بزرگانی چون فولکس واگن گلف در این کلاس احساس می شود.
به گزارش وبلاگ خودروچی، اما با اشاره به مثل معروف ” آب که سر بالا برود، قورباغه ابوعطا می خواند! ” می توان این چنین استنباط کرد که در غیاب اسطوره ای همچون گلف، قورباغه های چینی و ایرانی برای خود، اسم و رسمی به پا کرده اند و در این بازار کم رونق انحصاری، از این سو به آن سو می جهند.
فارغ از مثل و کنایه، امروز در بازار هاچ بک های داغ می توان
پژو ۲۰۷ را پیش آهنگ دانست. محصولی که در واقع فیس لیفت برزیلی پژو ۲۰۶ است و تنها
به علت شباهت ظاهری با پژو ۲۰۷ فرانسوی، در بازار ایران با این نام جعلی عرضه می
شود. اما در کنار ۲۰۷، چینی ها نیز بارها تلاش کردند تا سهمی از بازار این کلاس را
به خود اختصاص دهند. ام وی ام ۳۱۵ یکی از این چشم بادامی های ماجراجو است که امروز
از لحاظ قیمت و مشخصات، در مقابل ۲۰۷ چند ملیتی قرار می گیرد.
طراحی ظاهری
پژو ۲۰۷ های موجود در ایران، نخستین بار در سال ۱۳۸۹ به
بازار معرفی شدند. ایران خودرو در آن سالها روابط عمیقی با پژو فرانسه داشت و طرف
فرانسوی هم با گذشت چند سال از عرضه ۲۰۶ در ایران، فیس لیفتی که شعبه برزیلی این
برند برای ۲۰۶ طراحی کرده بود را به عنوان یک ۲۰۷ ارزان تر به شریک ایرانی اش
پیشنهاد داد. این خودرو در بازار جهانی تحت عنوان ” ۲۰۶ پلاس ” شناخته
می شود. ایران خودرو نام آن را به ۲۰۷i تغییر داد. تولید ۲۰۷ تا سال ۱۳۹۱ ادامه داشت. با خروج ناگهانی
پژو، ایران خودرو در تامین قطعات ۲۰۶ و ۲۰۷ به مشکل خورد. ایرانی سازی ۲۰۶ در
اولویت قرار گرفت و ۲۰۷ به طور موقت از برنامه تولید کنار گذاشته شد. از سال ۱۳۹۶،
ایران خودرو با تجربه به دست آمده از ۲۰۶ ایرانیزه، بار دیگر ۲۰۷ را با تغییرات
ظاهری جدید به بازار فرستاد.
در ۲۰۷ های جدید، گرافیک چراغ های جلو و عقب متحول شد و جلوه ای مدرن به خود گرفت. پوزه ۲۰۷ را همگان به چراغ های متورم و بیرون زده اش می شناسند. چراغ ها در مدل های جدید، مجهز به لنز شده اند. کاپوت ۲۰۷ کوتاهتر از ۲۰۶ است. لوگوی شیر پژو هم در ابعادی بزرگ بر پیشانی خودرو نقش بسته است. از زیبا ترین قسمتهای طراحی بیرونی خودرو، جلو پنجره بزرگ مشکی رنگ است که همچون یک لبخند بر چهره ۲۰۷ نشسته است. اما طراحی مه شکن ها اندکی از مد افتاده به نظر می رسد. در نمای جانبی، ۲۰۷ جعلی تفاوت چندانی با ۲۰۶ ندارد. تنها می توان به جزئیاتی همچون آینه های جانبی راهنمادار و رینگ های آلومینیومی اشاره کرد که مورد اول در ۲۰۷ های ایرانیزه به خودرو اضافه شد و مورد دوم هم به تازگی توسط سازنده از روی خودرو برداشته شده است! هر چند که رینگ های ۱۴٫۰ اینچی ۲۰۷ چندان هم اسپرت نبودند و برای این خودرو کوچک به نظر می آمدند.
در نمای عقب، ۲۰۷ برزیلی اصالت ۲۰۶ را بیشتر از نمای جلو حفظ کرده است. بر خلاف نمای جلو، در طراحی عقب خبری از کپی برداری از ۲۰۷ واقعی نیست و طراح تنها دستی بر سر و گوش خاک گرفته ۲۰۶ کشیده است. البته در ۲۰۷ های ایرانی جدید، چراغ های عقب تعویض شدند که این تغییر به شدت از سوی ۲۰۷ و ۲۰۶ سواران، مورد استقبال قرار گرفت. در تزئین چراغ های جدید ۲۰۷ از نئون های نورانی زیبا استفاده شده است. اما تنها تفاوت عمده نمای عقب با ۲۰۶، طرح متفاوت سپر است که ظاهر اسپرت تری به ۲۰۷ می بخشد. بر روی آن دو رفلکتور وجود دارد و یک زه پلاستیکی بی رنگ نیز به قرینه زه روی سپر جلو، درون آن گنجانده اند. در مجموع اگرچه شاید طراحی ۲۰۷ چندان مدرن نباشد، اما می توان آن را هاچ بکی خوش استایل نامید که باب میل جوانان واقع شده است.
ام وی ام ۳۱۵ با نام چری فالوین در دیگر کشورها عرضه می شود. این خودرو از سال ۱۳۹۱ وارد کشورمان شد و تا امروز، فروش و سود بالایی را نصیب مدیران خودرو و شریک چینی اش کرده است. نسل اول ۳۱۵ با طراحی الهام گرفته از عناصر طبیعی معرفی شد. اما از سال ۱۳۹۴، مدیران خودرو فیس لیفت ۳۱۵ را به خط تولید خود اضافه کرد. چری در فیس لیفت جدید ۳۱۵، نماد های طبیعی را کنار گذاشت و به مدرنیزه و اسپرت تر کردن ظاهر این خودرو پرداخت. ۳۱۵ در دو نسخه سدان و هاچ بک وارد بازار شده است. مدل های هاچ بک این خودرو در مقایسه با نسخه های صندوقدار، محبوبیت به مراتب بالاتری در میان مردم دارند. ۳۱۵ ابعاد بزرگتری از ۲۰۷ دارد و اندکی هم می تواند خانوادگی تر باشد.
در نمای جلو، از چراغ های زیبایی استفاده شده که گرافیک
داخلی آنها به رنگ مشکی است. البته که چراغ های ۳۱۵ به تنهایی ظاهر زیبایی دارند،
اما در ترکیب با چهره خودرو، ظاهری خنگ و سردرگم به آن می دهند. یک جلو پنجره
باریک ساده در حد فاصل دو چراغ جا خوش کرده است. سپر هم طراحی اسپرتی دارد و یک
ورودی هوای بزرگ با دو مه شکن، بیشتر سطح آن را اشغال کرده اند. لازم به ذکر است
که مدیران خودرو در سالهای اخیر یک تریم جدید به ۳۱۵ اضافه کرده است که تحت عنوان “ ۳۱۵ S “ شناخته می شود. در این تریم، قطعات ظاهری جدیدی از قبیل فلاپ های
سپر، رکاب اسپرت، زه روی گلگیرها، دیفیوزر عقب و روف رک (ریل سقفی) به چشم می
خورند.
در نمای کناری، ۳۱۵ طراحی منحصر به فردی از خود به نمایش می
گذارد. درهای بزرگ و کشیده، خط شانه غلیظ که عملا درها را به دو قسمت تقسیم کرده
است و پنجره های کوتاه از مهم ترین المان های ظاهری این نما هستند. دستگیره درها
از نوع آسان باز شو هستند که این یک مزیت نسبت به ۲۰۷ است. آینه های جانبی اگرچه
راهنما ندارند، اما کاملا آیرودینامیک و اسپرت به نظر می آیند. رینگ های ۱۵٫۰
اینچی ۳۱۵ از طرح پنج پره دوبل برخوردار اند که حتی با فرض وجود رینگ های آلیاژی
فابریک بر روی ۲۰۷ هم، از آنها زیباتر و متناسب تر اند. درهای عقب ۳۱۵ بر خلاف
درهای ۲۰۶ ابعاد بزرگی دارند که این موضوع از راحتی سرنشینان برای سوار و پیاده
شدن خبر می دهد. درهای عقب در این خودرو حتی از درهای جلو هم بزرگ تر اند! این
مورد تنها در سدان های لوکس اتفاق می افتد!
در نمای عقب، چری موفق به خلق یک امضای طراحی برای ۳۱۵ شده است. امضایی که در فیس لیفت این خودرو نیز همچنان دست نخورده در سر جای خود قرار دارد. چراغ های عقب ۳۱۵ طراحی خاص و منحصر به فردی دارند که این خودرو را شبیه به هیچ خودرو دیگری نمی کند. این چراغ ها به اندازه زیادی تا نمای کناری نیز کشیده شده اند. گرافیک آنها نیز اگرچه چندان با کیفیت نیست، اما فانتزی و زیبا به نظر می رسد. بر روی درب صندوق یک برآمدگی وجود دارد که دو چراغ را به یکدیگر اتصال می دهد. پایین سپر هم دو مه شکن بزرگ وجود دارد که تناسب خوبی با ظاهر چراغ های اصلی برقرار کرده اند. شیشه عقب ۳۱۵ به نسبت کوچک است و می تواند راننده را به هنگام دنده عقب رفتن، به زحمت بیاندازد.
طراحی کابین
شعبه برزیلی پژو در طراحی داخلی ۲۰۶ پلاس یا همان ۲۰۷ خودمان هم از ۲۰۷ فرانسوی الگو برداری کرد. طراحی داشبورد این خودرو با نمونه اصلی مو نمی زند. در مدل های جدید، یک مانیتور بزرگ با نمایشگر تایپ A سابق، جایگزین شده است. دور دریچه های کولر، فرمان و دسته دنده از قطعات تزئینی نقره ای استفاده شده است که در ترکیب با تریم تمام مشکی کابین، فضایی اسپرت به وجود آورده اند. بخش هایی همچون رودری ها، صندلی ها، پنل تنظیمات تهویه اتوماتیک و کنسول بین دو صندلی جلو تفاوتی با ۲۰۶ ندارند. شاید بهتر بود که در تغییرات جدید ۲۰۷، طرح رودری ها نیز از نو طراحی می شد. صفحه کیلومتر ۲۰۷ با پس زمینه سفید و قاب های استوانه ای، اسپرت و زیباست. غربیلک فرمان ۲۰۷ های ایرانیزه دوباره طراحی شده و برای اولین بار اینتر فیس از پشت فرمان به روی آن، انتقال یافته است. کیفیت ساخت داشبورد ۲۰۷ در مقایسه با مدل های اولیه تعریف چندانی ندارد. اما از باقی تولیدات ایران خودرو مرغوب تر است.
چری در نسل اول ۳۱۵، کابین را نیز با رعایت همان الگوهای موجود در طبیعت طراحی کرده بود. در واقع شکل رویه بالایی داشبورد ۳۱۵، برداشتی از دم وال بود. اما در مدل های فیس لیفت، خیلی زود این طرح کنار گذاشته شد. اگرچه رویه بالایی داشبورد همچنان همان طرح V شکل سابق را حفظ کرده است، اما دیگر اثری از نمایشگرهای اضافی در مقابل سرنشین جلو نیست. محل قرار گیری مانیتور با یک قاب نقره ای مشخص شده است و چینش دکمه های تهویه هم شباهت زیادی به خودروهای کره ای دارد. مدیران خودرو دو آپشن نمایشگر لمسی و دکمه های روی فرمان را در سالهای ابتدای عرضه ۳۱۵ جدید، به صورت سفارشی بر روی آن قرار می دهد. اما در مدل های اسپرت، این دو آپشن به صورت استاندارد در خودروهای تحویلی مشتریان تعبیه شده اند. فرمان و دسته دنده خوش دست به نظر می آیند. طراحی صفحه کیلومتر ۳۱۵ هیجان انگیز است و به صفحه پشت آمپر لامبورگینی آونتادور شباهت دارد! کیفیت متریال کابین ۳۱۵ هم چنگی به دل نمی زند و حتی در برخی از قسمتها از ۲۰۷ هم پایین تر است.
امکانات رفاهی و ایمنی
پژو ۲۰۷ (۲۰۶ پلاس) در فاز اول عرضه در ایران، هیچ آپشن اضافه ای نسبت به ۲۰۶ نداشت. اما در فاز دوم با ایرانیزه شدن این محصول، ایران خودرو به جبران کاهش کیفیت، امکانات جدیدی در نظر گرفت. نمایشگر لمسی مولتی مدیا با دوربین عقب، سنسور های فاصله سنج عقب و کروز کنترل شاید مهم ترین آپشن های جدید ۲۰۷ باشند. اما از دیگر تجهیزات رفاهی و ایمنی آن نیز می توان به تهویه اتوماتیک، چراغ همراهی تا درب منزل، دماسنج هوای بیرون از کابین، سیستم تنظیم سرعت برف پاک کن با سرعت خودرو، صندلی های ۲ تکه عقب با قابلیت تا شوندگی، قابلیت تنظیم ارتفاع صندلی راننده، مه شکن جلو و عقب، ۲ تیوتر در جلو و ۴ بلندگو، کیسه هوای راننده و سرنشین، سیستم ترمز ضد قفل، سیستم کنترل بخار بنزین و سیستم هشدار دهنده مرکزی اشاره کرد. ۲۰۷ های موجود در ایران با اتکا به ۴ ستاره ایمنی که ۲۰۶ در دهه نود میلادی از یورو انکپ دریافت کرده بود، از جان سرنشینان خود دفاع می کند.
نسل قبل ام وی ام ۳۱۵ از ساده ترین محصولات این برند چینی در ایران بود. در نسخه فیس لیفت هم خبری از آپشن های جدید بر روی ۳۱۵ نشد و همچنان این خودرو بر خلاف دیگر برادرانش همچون ۵۳۰ و ۵۵۰، امکاناتی ساده و ابتدایی داشت که او را هم سطح با رقبای ایرانی اش قرار می داد. در آخرین مدل های تحویلی ۳۱۵ که اکثر آنها از نسخه های اسپرت هستند، سیستم چند رسانه ای با نمایشگر لمسی به صورت استاندارد بر روی آن قرار گرفته است. سایر آپشن های رفاهی و ایمنی ۳۱۵ اسپرت جدید نیز به این شرح است: چراغ های مه شکن جلو و عقب، رینگ های آلیاژی ۱۵٫۰ اینچی، سنسور های پارک عقب، شیشه ها و آینه های برقی، تنظیم ۴ جهته صندلی های جلو، سیستم پخش مجهز به ۶ بلندگو، کامپیوتر سفری، ۲ کیسه ایمنی هوا و ترمز ضد قفل با توزیع الکترونیکی نیروی ترمز. ۳۱۵ نه تنها در تست تصادف موسسه چینی سی انکپ، ۴ ستاره دریافت کرده است، بلکه موفق شده است تا تاییدیه های ایمنی موسسه استرالیایی آیدیادا را هم اخذ کند.
تجربه راندن
برای مقایسه با ۳۱۵، پژو ۲۰۷ دنده ای را به میدان آوردیم. خودرویی که موتور TU5 معروف بر روی آن نصب شده است و گیربکس آن نیز در مدل های ایرانیزه، نسخه بهبود یافته گیربکس پژو ۴۰۵ است. ۲۰۷ دنده ای با توجه به قدرت موتور، وزن و جعبه دنده دستی، همان طور که انتظار می رود، شتاب اولیه قابل قبولی از خود به جا می گذارد. کشش این خودرو نیز به مانند ۲۰۶ تیپ ۵، در سربالایی ها می تواند راننده را رو سفید نگه دارد. اما نقطه ضعف ۲۰۷ همچون تمام اعضای خانواده ۲۰۶، وزن کم در بخش عقب است که تعادل آن را ضعیف می کند. بنابراین با نبود سیستم کنترل پایداری، باید در پیچ های تند و مانور های ناگهانی، بیشتر حواستان را فرمان و چرخ ها بدهید.
هدلینگ ۲۰۷ در مجموع مطلوب ارزیابی می شود. فرمان پذیری مدل
های ایرانیزه نیز در مقایسه با مدل های فرانسوی، نرم تر از گذشته شده است. سواری
۲۰۷ همچون ۲۰۶، با خشکی نسبی همراه است. البته که این خشکی به مذاق جوانان خوش می
آید و چندان هم آزار دهنده احساس نمی گردد. ترمز های ۲۰۷ به واسطه دیسکی بودن در
هر ۴ چرخ، عملکردی مطمئن را از خود به نمایش می گذارند. مصرف سوخت ۲۰۷ به گفته
کارخانه در سیکل ترکیبی، در حدود ۷ لیتر باید باشد. اما تجربه ثابت کرده است که موتور
TU5، به خصوص بعد
از ایرانیزه شدن، اشتهای به مراتب بیشتری برای بلعیدن بنزین دارد.
ام وی ام ۳۱۵ تنها در نسخه دنده دستی در کشورمان تولید می
شود. در واقع هدف گذاری مدیران خودرو برای ۳۱۵، رقابت با محصولات سایپا و ایران
خودرو بوده است. ۳۱۵ از یک موتور ۱٫۵ لیتری تغدیه می شود. همان موتوری که بر روی
ام وی ام X22 نیز وجود دارد. این پیشرانه اگرچه با ۱۰۷ یدکی مارکتز قدرت و ۱۴۰
نیوتن متر گشتاور، بر روی کاغذ سر حال به نظر می آید، اما در عمل نمی تواند وزن
۳۱۵ را در زمانی اندکی جابجا کند. هر چند که در مدل فیس لیفت، مشکل صفحه کلاج و
گیربکس مرتفع شده است، اما همچنان نمی توان هماهنگی بالایی میان این دو مشاهده
کرد.
سیستم تعلیق ۳۱۵ در مقایسه با ۲۰۷ و ۲۰۶، به مراتب نرم تر و خانوادگی تر طراحی شده است. این نرمی لذت سواری بیشتری را به راننده ام وی ام می دهد، اما در عوض از پایداری خودرو نیز می کاهد. نرمی زیاد ۳۱۵ درست مانند ام وی ام ۵۳۰ است که از حرکات گهواره ای در سرعت های بالا رنج می برد. مصرف سوخت ۳۱۵ در سیکل ترکیبی، ۶٫۵ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر اعلام می شود که عددی کمتر از مصرف ۲۰۷ است. شاید تنها مزیت ۳۱۵ به ۲۰۷ برای خریدار، فضای بیشتر کابین باشد. این فضای بیشتر در ردیف دوم صندلی ها مشهود است. جایی که از قدیم برای خاندان پژو ۲۰۶ یک پاشنه آشیل اساسی به حساب می آمد.
پژو ۲۰۷ دنده ای:
نقاط مثبت: ظاهر جوان پسند، امکانات رفاهی مناسب، بازار خرید و فروش پر رونق
نقاط منفی: فضای کم در ردیف عقب، مشکلات کیفی و مونتاژی
کلاس بدنه
هاچ بک
ابعاد بدنه (mm)
۳۹۰۰*۱۶۸۰*۱۴۶۸
فاصله محوری (mm)
۲۴۴۱
تعداد سیلندر
۴
حجم موتور (cc)
۱۵۸۷
تعداد سوپاپ
۱۶
حداکثر قدرت (hp)
۱۰۵
حداکثر گشتاور (n.m)
۱۴۲
گیربکس
۵ دنده دستی
ترمز جلو
دیسکی
ترمز عقب
دیسکی
نوع فرمان
هیدرولیک
وزن خالص (kg)
۱۰۹۶
مصرف سوخت ترکیبی (lit/100 km)
۷٫۱
ظرفیت باک (lit)
۴۵
ام وی ام ۳۱۵ اسپرت:
نقاط مثبت: طراحی متفاوت، کابین جادار، سواری نرم
نقاط منفی: کیفیت ساخت نه چندان بالا، شتاب معمولی
کلاس بدنه
هاچ بک
ابعاد بدنه (mm)
۴۱۸۸*۱۶۸۶*۱۴۹۲
فاصله محوری (mm)
۲۵۲۷
تعداد سیلندر
۴
حجم موتور (cc)
۱۴۷۹
تعداد سوپاپ
۱۶
حداکثر قدرت (hp)
۱۰۷
حداکثر گشتاور (n.m)
۱۴۰
گیربکس
۵ دنده دستی
ترمز جلو
دیسکی
ترمز عقب
کاسه ای
نوع فرمان
هیدرولیک
وزن خالص (kg)
۱۲۷۵
مصرف سوخت ترکیبی (lit/100 km)
۶٫۵
ظرفیت باک (lit)
۵۰
منبع: خودروچی
تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام، آیگپ و اینستاگرام یدکی مارکتز دنبال کنید.