
نزدیک به دو دهه پیش، زمانی که با سرمایه گذاری های عظیم و البته کمک ها و امدادهای فراوان داخلی و خارجی بالاخره نصفه و نیمه اولین خودروی به اصطلاح ملی داخلی به نام «سمند» رونمایی شد کم تر کسی فکر می کرد این خودرو بعدها با چراغ ها و شکل های متفاوت در گونه های مختلف رقیب خودش بشود.
پساسمندهای واقعاً سمند، به نام «سورن» و «دنا» فرزندان سمند معمولی بودند که سعی در پیشرفت داشتند، هرچند گاهی موفق و گاهی شکست خورده ظاهر شدند. امروز نیز با توجه به شرایط کشور باید بهایی گزاف برای سمند با تکنولوژی سه دهه پیش و خانواده های آن بپردازیم، اما فعلاً چاره ای پیشِ روی خریدار خودروهای قشر متوسط بازار نیست.
در این مقاله دو عضو رقیب مجموعه «ایران خودرو» یعنی «سمند سورن پلاس تنفس طبیعی« و «دنا معمولی» را رو به روی یکدیگر قرار خواهیم داد.
سمند سورن پلاس تنفس طبیعی
هنوز نمی دانیم چه کسی کلمه «پلاس» را به مدیران ایران خودرو آموخت، اما آن چه مشخص است نه فقط آبی ها بلکه نارنجی های جاده مخصوص هم یاد گرفته اند که با تغییر گرافیک چراغ ها و اضافه کردن پسوند پلاس افزایش قیمت چند ده میلیونی را اعمال کنند. این اتفاق طبق پیش بینی ها برای سورن هم افتاد. جایگزین سورن ELX قرار است جدیدترین بازیگر پلاس ایران خودرو باشد. تیپ تنفس طبیعی آن طبق معمول و انتظار بدون تغییر فنی با موتور EF7 به حجم دقیق ۱۶۴۶ سی سی و با قدرت ۱۱۵ یدکی مارکتز و گشتاور ۱۵۹ نیوتن متری عرضه می شود. این قدرت توسط یک جعبه دنده ۵ سرعته دستی به چرخ های جلو منتقل خواهد شد. ایران خودرو ادعا می کند که این نسخه بیش از ۲۰ تفاوت با سورن ELX دارد.
پس با هم نگاهی به ویژگی های آن خواهیم انداخت:
دو کیسه هواسامانه ترمز ABS و EBDچراغ روزکنترل سیستم صوتی از روی فرمانسنسور پارک سه گانه عقبتودوزی جدید داخلیکامپیوتر سفریتهویه اتوماتیککروزکنترل
و البته چند امکان دیگر مانند دستگیره های در جدید و نمد بهبودیافته سقف.
حتماً بخوانید: سورن سال آماده تجاری سازی است
دنا معمولی
قصه دنا اما قصه ای متفاوت با سورن است. آبی های جاده مخصوص پس از آن که تصمیم گرفتند روی پای خودشان بایستند، در اواخر دهه گذشته از دنا به عنوان محصولی تمام ایرانی رونمایی کردند. رونمایی رسمی اما سال ۹۱ انجام شد تا پس از کلی بحث و بررسی سرانجام در سال ۹۳ وارد بازار شود. کپی کاری نه چندان بد از خودروهای اصلی همچون «میتسوبیشی لنسر» و «مرسدس بنز کلاس C» نسل قبل، حاصل کار را تا حدودی دلپذیر و موزون کرد. در بحث فنی نیز این سدان سگمنت C همچون برادرانش از موتور EF7 استفاده می کند تا در بحث مشخصات فنی عملاً تفاوتی با سورن پلاس مطرح در این مقایسه نداشته باشد.
اما در بخش امکانات ایمنی و رفاهی دست دنا نسبت به برادرانش کمی بازتر است:
سیستم تهویه اتوماتیکموبایل هندزفریسیستم مولتی مدیا به همراه ناوبریصندلی ۸ حالته برقی رانندهکروزکنترلسنسور دنده عقبشیشه بالابرهای ایمن و پاورویندوزدو عدد کیسه هواسامانه ترمز ABS و EBD
و امکانات دیگر شامل تریم چوبی و رینگ های آلومینیومی که برای خودروهای اقتصادی! ایران خودرو فهرست کامل تری به حساب می آید.
کدام بهتر است؛ دنا یا سورن پلاس؟
سخت نیست انتخاب نهایی بین دو خودرویی که کاملاً از نظر فنی مشابه هستند برای یک خریدار. در حقیقت، انتخاب بین سورن پلاس و دنا معمولی انتخاب بین اتاق و طراحی داخلی و بیرونی و معدود تفاوت های رفاهی است. سورن پلاس الحق که نسبت به نسل گذشته خودش زیباتر شده است و این را مدیون گرافیک تغییریافته چراغ ها و همچنین وجود جلوپنجره جدید و اسپویلر کوچک روی درِ صندوق است. کلیت کار اما تفاوت چندانی ندارد شما با یک خودروی حجیم اما ساده طرف هستید که حجم دهی هایش بیش تر از زیبایی فقط موزون هستند. سپر سورن عملاً سنخیتی با کلیت خودرو ندارد، اما اصرار بر استفاده از همان طرح چشم ها را خسته می کند. گلگیرها و نمای کناری همچنان در اوج سادگی هستند و شاید تنها نکته جذاب، رینگ های مخصوص سورن پلاس باشد. در نمای عقب دلیل استفاده از اسپویلر هنوز مشخص نیست. پایداری سورن قابل قبول و خوب به نظر می رسد فقط امیدواریم چراغ ترمز سوم همچون ۲۰۷ صندوق دار پشت اسپویلر قرار نگیرد. گرافیک چراغ ها بسیار زیبا و دلنشین است.
در بخش داخلی اما تفاوت بیش تر است. تودوزی، زیبا و باکیفیت تر به نظر می رسد. غربیلک فرمان نیز به روز شده و کلیدهای کنترلی دارد. ارگونومی سورن پلاس خوب و قابل قبول است، ضمن این که، فضاسازی داخلی نیز در حد انتظار است. (همان سمند خودمان).
اما دنا یک کپی نسبتاً موفق است. در نمای جلوی آن لنسر را به راحتی می یابید. جلوپنجره بیش از حد بزرگ اما جذاب است. چراغ ها گرافیک خوبی ندارند و انگار سردرگم هستند. مه شکن ها نیز برای جثه سپر کوچک و البته کپی واضحی از «کادنزا» هستند. فرم کاپوت قابل قبول است و موزون و هماهنگ نسبت به کلیت طرح جلو. در نمای کناری به سمند سلام کنید، عملاً تفاوتی با سورن پلاس یا سمندهای معمولی نمی بینید. پروفیل ها دقیقاً همان پروفیل ها هستند. حتا حجم دهی گلگیرها هم همان هست. اما بخش عقب افتضاح تر هم هست. هرچند با کپی از مرسدس بنزهای نسل قبل طرح زشتی را نمی بینیم اما به واقع ناهماهنگ است و دو خط ناکجاآباد روی صندوق، که ای کاش نبود، سعی در ایجاد تغییر دارند.
سپر از ادامه ستون C شروع شده و بیش از حد بزرگ و حجیم است، ضمن این که، فقط بزرگ است نه جذاب و در اوج سادگی تنها به دورنگ کردن فلاپ و سپر و یک مه شکن بسیار زشت بسنده شده است. چراغ ها اما امیدوارمان می کنند؛ گرافیک بهتر و طراحی خوب شان اوضاع را آرام می کند. در بخش داخلی شاهد طراحی بهتری هستیم. هرچند کپی کاری مشهود است اما طرح خوبی رقم خورده.
کیفیت متریال از سورن پلاس کمی بالاتر به نظر می رسد. تریم چوب در کنار دستگیره های زیبا فضا را دلنشین می کند. صندلی ها به راحتی سورن نیست و فضاسازی افتضاح است. جاداری آن اصلاً در حد انتظار خانواده های ایرانی نیست و سورن پلاس یک سر و گردن از نظر فضاسازی بالاتر است. نمایشگرها زیبا و جذاب طراحی شده اند، ارگونومی و دسترسی به کیلدها هم خوب است. دریچه های عمودی سیستم تهویه در ادامه حجم سازی داشبورد هوشمندانه است و استفاده از چوب در همین بخش حس لوکس بودن را القا می کند.
پشت فرمان سورن پلاس عملاً تفاوتی با سمند نمی کند، اما در مقایسه با دنا رانندگی دلپذیرتری دارد. ضمن این که، میزان صدای ورودی به سورن به وضوح کم تر از دناست. به نظر عایق بندی کابین سورن بهتر انجام شده، هرچند کیفیت متریال دنا کمی فقط کمی بهتر از سورن است. در استفاده معمول، هر دو خودرو در بخش فنی یکسان هستند و حتا از نظر وزنی هم نزدیک به هم هستند و نمی توان برتری فنی خاصی قائل شد، اما به نظر کشش در سورن کمی بهتر است. در بخش ایمنی نیز عملکرد هر دو خودرو نزدیک به هم است.
به نظر نگارنده برای انتخاب بین این دو خودرو سورن پلاس به دلیل فضاسازی بهتر، تعمیرات راحت تر، عایق بندی به وضوح بهتر و رانندگی دلپذیرتر ارزش خرید بیش تری نسبت به دنا با امکانات بیش تر و کیفیت مواد داخلی بهتر و چهره زیباتر دارد. انتخاب شما بین این دو خودرو کدام است؟
دنا
کلاس بدنهسدانابعاد MM1460×۱۹۴۴×۴۵۵۸تعداد سیلندر۴حجم موتور۱۶۴۵سوپاپ۱۶حداکثر قدرت (یدکی مارکتز)۱۱۵حداکثر گشتاور (نیوتن متر)۱۵۵گیربکس۵ دنده دستیوزن خالص (کیلوگرم)۱۲۵۸مصرف سوخت ترکیبی (لیتر به ازای ۱۰۰ کیلومتر)۷٫۸
نقاط قوت: طراحی به روز، کیفیت قابل قبول، طراحی داخلی جذاب، امکانات رفاهی قابل قبول
نقاط ضعف: فضاسازی ضعیف، قطعات یدکی گران به خصوص قطعات ظاهری
سورن پلاس
کلاس بدنهسدانابعاد MM1460×۱۷۲۰×۴۵۳۴تعداد سیلندر۴حجم موتور۱۶۴۵سوپاپ۱۶حداکثر قدرت (یدکی مارکتز)۱۱۵حداکثر گشتاور (نیوتن متر)۱۵۵گیربکس۵ دنده دستیوزن خالص (کیلوگرم)۱۲۵۰مصرف سوخت ترکیبی (لیتر به ازای ۱۰۰ کیلومتر)۷٫۸
نقاط قوت: فضاسازی کابین خوب، طراحی داخلی با ارگونومی خوب، پایداری مناسب
نقاط ضعف: امکانات کم تر، طراحی قدیمی
علی عشقان ملک
پایگاه خبری یدکی مارکتز
تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام، آیگپ و اینستاگرام یدکی مارکتز دنبال کنید.