بررسی خودرو

آپشنولوژی: مزدا ۳ تیپ ۴ بهمن یا کیا سراتو آپشنال سایپا؟

مزدا ۳ تیپ ۴ بهمن موتور

مزدا ۳ نیو پرآپشن تر است یا کیا سراتو آپشنال سایپایی؟ در کلاس سدان های سگمنت C یا همان خودروهای کامپکت خانوادگی، کدام یک از این دو می تواند بیش تر نیازهای خریداران را پاسخ‌گو باشد؟

مزدا ۳ نیو تا امروز در ۴ تیپ مختلف از سوی بهمن موتور روانه بازار شده است. تیپ ۴، آخرین و مجهزترین تیپ مزدا ۳ است که در بازار یافت می شود. کیا سراتو ابتدا به صورت وارداتی با طیف مناسبی از آپشن های رفاهی و ایمنی وارد بازار ایران شد. پس از توقف تولید این نسل و ورود نسل جدیدش به کشور، شرکت سایپا تازه مونتاژ همان نسل قدیمی را آغاز کرد. سراتوهای سایپایی ابتدا در دو تیپ ۱۶۰۰ سی سی دنده ای و ۲۰۰۰ سی سی اتوماتیک به بازار آمدند. چندی بعد سایپا با شنیدن انتقادات نسبت به کمبود امکانات سراتوهای مونتاژی، نسخه آپشنال را به سبد تولید خود اضافه کرد. سراتو آپشنال توانست فاصله تجهیزاتی خود با رقبا را تا حد خوبی کاهش دهد، اما هنوز هم نسبت به نسخه وارداتی، که توسط شرکت اطلس خودرو وارد می شد، امکانات کم تری داشت. مزدا ۳ تیپ ۴ و کیا سراتو آپشنال دو رقیب مستقیم برای هم در بازار ایران به شمار می روند.

رفاهی: برتری جزئی مزدا

تیپ ۴ مزدا ۳ نیو هم که از هر نظر نسبت به تیپ های ۱، ۲ و ۳، کامل تر است. کروز کنترل به صورت فابریک در این خودرو نصب شده است. سراتو سایپایی هم در نسخه آپشنال از کروز کنترل برخوردار است. یکی از نقدهایی که به گروه بهمن وارد بود را عدم نصب سنسورهای دنده عقب برای مزدا ۳ می دانستند. واقعاً برای یک خودروی چند صد میلیونی مایه تأسف بود که چنین آپشن ساده ای را نداشته باشد! خوشبختانه از سال ۱۳۹۷ به بعد، بهمنی ها به خودشان آمدند و سنسورهای پارک عقب را به مزدا ۳ اضافه کردند. اما سراتو آپشنال ۲٫۰ لیتری اتوماتیک از همان ابتدا همراه با سنسورهای پارک عقب به دست خریداران رسید. سنسور باران از دیگر آپشن های خوب مزدا ۳ است که سبب می شود هنگام بارندگی، برف پاک کن ها به شکل اتوماتیک آغاز به کار کنند. سراتو سایپایی حتا در نسخه آپشنال هم فاقد این سنسور است. البته که چنین آپشن هایی بیش تر جنبه فانتزی دارند تا کاربردی! سنسور نور هم مجموعه سنسورهای مزدا ۳ را کامل می کند و به محض تاریک شدن هوا، چراغ ها را روشن کرده تا روشنایی محیطی لازم، تأمین گردد.

کیا سراتو آپشنال سایپامزدا ۳ تیپ ۴ بهمن موتور

مزدا ۳ نیو از نظر تجهیزات نوری، یکی از کامل ترین خودروهای بازار است. افزون بر این که چراغ های جلو از لامپ های پرقدرت بای زنون بهره می برند، لنز آن ها به موتور گرداننده مجهز شده است و با چرخاندن فرمان در پیچ ها، لنزهای چراغ های اصلی هم می چرخند تا دید بهتری در پیچ به راننده بدهند. تمام این موارد به کنار، اگر مزدا ۳ داشتید و احساس کردید که کاسه چراغ های جلو کثیف شده اند، می توانید با فشردن یک دکمه، شست‌وشودهنده چراغ ها را فعال کنید. این آپشن در کم تر خودرویی با قیمت زیر ۱ میلیارد تومان یافت می شود! چراغ های مه شکن هم که مانند بیش تر خودروها، در جلو و عقب مزدا ۳ وجود دارند. سراتو سایپایی در بخش تجهیزات نوری، فقط به اتولایت یا همان سنسور نور مجهز است. البته همین که سایپا این مورد را هم از روی خودرو برنداشته است، جای شکر دارد! لامپ های به کاررفته در چراغ های جلوی سراتو از نوع هالوژنی ساده هستند. مه شکن های جلو و عقب هم در سراتو وجود دارند، اما هرگز انتظار آپشن های لوکس مزدا همچون شست‌وشودهنده چراغ ها و سیستم چرخش چراغ ها در پیچ (AFS) را از سراتوی مونتاژ سایپا نداشته باشید! چراکه در نسخه وارداتی این خودرو هم خبری از چنین امکاناتی نبود! متأسفانه هیچ یک از این دو خودرو از چراغ های روشنایی روز یا دی لایت بهره نمی برند که با توجه به زمان طراحی آن ها، جای تعجب هم ندارد.

مزدا ۳ تیپ ۴ بهمن موتورکیا سراتو آپشنال سایپا

فرمان مزدا ۳ از نوع الکتروهیدرولیک است. الکتروهیدرولیک سیستمی نسبتاً منسوخ در جعبه فرمان به شمار می رود که از نظر عملکرد، مابین فرمان های هیدرولیک و برقی قرار می گیرد. هرچه که هست، نرمی فرمان مزدا ۳ را می توان معقول دانست. غربیلک آن هم خوش دست و اسپرت طراحی شده و مزین به روکش چرمی است. نکته مثبت این غربیلک، افزون بر وجود کلیدهای کنترل سیستم صوتی، وجود پدال های شیفتر دنده در پشت آن است که حس رانندگی اسپرت با خودرو را تقویت می کنند. در سراتو از جعبه فرمان هیدرولیک سنتی استفاده شده است که اگرچه قابل مقایسه با فرمان های الکتریکی نیست، اما در نوع خودش، نرمی و دقت خوبی دارد. جالب این جاست که فرمان سراتو هم مانند مزدا از روکش چرمی، دکمه های کنترل صوتی و حتا پدال های شیفتر دنده برخوردار است. پدال های شیفتر دنده پشت فرمان برای خودرویی در این کلاس، واقعاً آپشن جذابی به شمار می روند. یکی دیگر از کمبودهای مهم مزدا ۳ نیو که تا پیش از سال ۹۷ در این خودرو حس می شد، فقدان نمایشگر لمسی برای سیستم صوتی بود. این نمایشگر به همراه دوربین عقب و سامانه نویگیشن، به صورت فابریک به مزدا ۳ های تیپ ۴ اضافه شدند. نویگیشن یا همان سیستم رهیاب، امروز نقش مهمی در کمک به راننده برای مسیر یابی دارد. درباره دوربین دید عقب هم که نیاز به توضیح ندارد و آپشنی محبوب برای ما ایرانی هاست. سراتو هم در نسخه های غیرآپشنال، فاقد نمایشگر چندرسانه ای بود، اما سایپا با افزودن این آپشن به خودرو، مشتریان بیش تری را به سمت آن کشاند. نمایشگر سراتو هم از نوع لمسی است و نویگیشن و دوربین دنده عقب را پشتیبانی می کند. لازم به ذکر است که سایپا در نسخه آپشنال، صفحه کیلومتر سوپرویژن را که در مدل های وارداتی سراتو به شکل استاندارد وجود داشت، به این خودرو بازگرداند.

کیا سراتو آپشنال سایپامزدا ۳ تیپ ۴ بهمن موتور

سیستم ورود بدون کلید که شما را از فشردن ریموت برای نشستن در خودرو معاف می کند، هم در مزدا ۳ تیپ ۴ و هم کیا سراتو آپشنال تعبیه شده است. استارت پیشرانه در هر دو خودرو به وسیله یک دکمه انجام می گیرد و خوشبختانه از سیستم منسوخ شده سوییچی در این خودروها خبری نیست. تهویه مطبوع مزدا ۳ از نوع اتوماتیک است و امکان تنظیم درجه حرارت به صورت مجزا برای هر یک از سرنشینان جلو را فراهم می آورد. در سراتو هم سیستم تهویه به صورت دیجیتال و تمام اتوماتیک درآمده است، اما متأسفانه امکان تنظیم دوگانه درجه حرارت وجود ندارد. یکی از نقاط ضعف مشترک بین هر دو خودرو، نبود دریچه تهویه برای سرنشینان عقب است. صندلی راننده مزدا به صورت برقی تنظیم می شود، اما سرنشین باید از اهرم های دستی برای تنظیم صندلی استفاده کند. در سراتو، حتا راننده هم از تنظیم برقی صندلی محروم شده است. گرم کن صندلی از آن آپشن های جذاب است که در فصول سرد سال، کاربرد خودش را نشان می دهد. مزدا ۳ این آپشن را به شما ارائه می دهد، اما سراتو فاقد آن است. مزدا ۳ سال هاست که با صندلی های چرمی عرضه می شود، اما صندلی های سراتو تازه در نسخه آپشنال با روکش چرمی همراه شدند. آینه وسط مزدا ۳ از نوع الکتروکرومیک خودکار تاریک شونده است، اما آینه سراتو به صورت دستی تاریک می شود. آینه های کناری در هر دو خودرو مجهز به گرم کن هستند، اما فقط آینه های مزدا به صورت برقی تا می شوند. واقعاً برای مالک سراتو افت دارد که مجبور است آینه های خودرویی با این قیمت را با دست تا کند! خوشبختانه سان روف به عنوان ایرانی پسندترین آپشن، در هر دو خودرو وجود دارد.

مزدا ۳ تیپ ۴ بهمن موتورکیا سراتو آپشنال سایپا

ایمنی: شکست نسبتاً سنگین سراتو

شاید در بخش رفاهی، اختلاف های میان دو خودرو نهایتاً به داشتن یا نداشتن یک آپشن محدود می شد، اما در مقوله ایمنی، پای جان انسان ها در میان است! البته تصور نکنید که کیا سراتوهای مونتاژ سایپا، امتیاز ایمنی پایینی دارند و یا خودروهای غیرمطمئنی به حساب می آیند! نه! اما نقاط قوت مزدا به حدی بالاست که عملاً برتری خودش را به سراتو دیکته می کند. مزدا ۳ تیپ ۴ از ۶ کیسه هوا بهره می برد، در حالی که، سراتو آپشنال سایپا تنها ۲ ایربگ دارد! وجود سیستم های کنترل پایداری و کنترل کشش، خیال راننده مزدا را از جهت قابلیت های دینامیکی خودرو راحت کرده است. اما سراتو آپشنال هیچ یک از این دو سیستم را ندارد و عملاً هندلینگ آن تا حد زیادی به مهارت شما در کنترل خودرو وابسته است! همه این موارد به کنار، ترمزهای عقب سراتو در نسخه های سایپایی به شکل کاسه ای درآمده اند! درست است که این امر توسط خود شرکت کیا انجام گرفته، اما قطعاً در مقابل ترمزهای دیسکی مزدا ۳ در چهار چرخ، عملکرد ضعیف تری دارند.

کیا سراتو آپشنال سایپامزدا ۳ تیپ ۴ بهمن موتور

سپهر عظیمی

پایگاه خبری یدکی مارکتز

تازه ترین اخبار و ویدیوهای خودرویی را در کانال تلگرام، آیگپ و اینستاگرام یدکی مارکتز دنبال کنید.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا